بازیافت چیست؟


مقدمه

بازیافت به عنوان یک رویکرد پایدار، برای محیط زیست، اقتصاد و اجتماع اهمیت بسیاری دارد و در جهت حفظ منابع طبیعی و محیط زیست برای نسل‌های آینده اقدام مؤثری محسوب می‌شود. از جمله فواید بازیافت برای محیط زیست می توان به کاهش آلودگی هوا، آب و خاک و همچنین کاهش استفاده از منابع طبیعی اشاره کرد. بازیافت مواد به طور کلی باغث بهبود سیستم مدیریت پسماند کشور می شود.

با توجه به شرایط وخیم فعلی، باید عادات بازیافت خود را به شدت بهبود دهیم. چه در خانه و چه در مدارس و محل کار. بازیافت برای سلامت آینده کره زمین، بسیار مهم است. استفاده دوباره از زباله‌ها، پیامدهای خوشایند فراوانی برای اقتصاد و محیط زیست بشر، به ارمغان خواهد آورد.

در ایران، سالانه بیش از 10 میلیون تن زباله تولید می‌شود که حدود 70 درصد آن مربوط به زباله‌های آلی (مثل ته‌مانده غذا و پوست میوه و سبزیجات) است. انواع پلاستیک ۱۰ درصد، کاغذ و مقوا ۸ درصد و فلزات ۳ درصد از حجم این زباله‌های شهری را به خود اختصاص می‌دهند.

در حالی که کشورهای پیشرفته و برخی کشورهای در حال توسعه، نزدیک به ۷۰ درصد زباله‌های تولیدی خود را بازیافت می‌کنند، این میزان در کشور ما نزدیک به ۱۷ درصد است.

تقریبا اکثر مواد دور ریختنی در دنیا بازیافت می شوند. از جمله بازیافت های رایج در دنیا می توان به بازیافت آهن یا بازیافت فلزات ، بازیافت شیشه ، بازیافت پلاستیک و بازیافت کاغذ اشاره کرد.

بازیافت زباله؛ راهی برای حفظ محیط‌ زیست

از میان راه‌های زیادی که برای حل بحران آلودگی محیط‌ زیست وجود دارد، بازیافت زباله از مهم‌ترین‌هاست. این کار ۳ تأثیر عمده و مستقیم و مشهود در حفظ محیط‌ زیست می‌گذارد:

کاهش مصرف منابع برای تولید کالای جدید:

تولید کالاهای جدید با استفاده از کالاهای بازیافت‌شده، در عمل نیاز به مواد اولیه را کاهش می‌دهد. از زباله‌های بازیافتی می‌توان برای تولید همان کالا یا کالاهای جدید استفاده کرد. این چرخه باعث بازگرداندن مواد ارزشمندی می‌شود که ممکن است در قالب زباله دور ریخته شود.

صرفه جویی در مصرف انرژی:

ساخت محصولات مختلف، از مواد بازیافتی، نسبت به تهیه آنها از مواد اولیه جدید، به انرژی کمتری نیاز دارد. گاهی اوقات، این تفاوت در مصرف انرژی،‌ بسیار چشمگیر و قابل توجه است.

کاهش میزان زباله در محل های دفن:

بازیافت مواد قدیمی و استفاده شده و تبدیل آن‌ها به محصولات قابل استفاده‌ مجدد، درصد پر شدن محل‌های دفن زباله را به شدت کاهش می‌دهد؛ که این موضوع به کاهش آلودگی زمین و آب کمک می‌کند.

تفکیک زباله؛ اولین قدم برای بازیافت

اگر یکی از اهداف بازیافت زباله کاهش مصرف انرژی باشد، تک‌تک افراد مسئول این کار هستند. مسئولیت شهروندان از خانه شروع می‌شود. تفکیک کردن زباله‌ها تأثیر بسیار زیادی در بالا رفتن سرعت بازیافت، جلوگیری از هدررفت منابع ارزشمند، راحت‌تر شدن مراحل در کارخانه بازیافت زباله و در نتیجه کاهش انرژی و هزینه موردنیاز خواهد شد. تفکیک زباله به‌معنای جداسازی و دسته‌بندی‌ کردن زباله‌هاست. زباله‌هایی که باید تفکیک شود، در دو دسته کلی تقسیم می شوند: زباله تر و زباله خشک. زباله های خشک خود شامل پسماندهای کاغذی، پلاستیکی، فلزی، پارچه ای و منسوجات، شیشه ای و پسماندهای الکتریکی و الکترونیکی می شود.

تفکیک زباله فقط مختص خانه‌ها نیست. حجم عظیمی از زباله‌های شهری در شرکت‌ها و کسب‌و‌کارها ایجاد می‌شود. افراد زمان زیادی از وقت خود را در محل کار می‌گذرانند و طبیعی است که در این مکان‌ها هم زباله تولید کنند.

×
×

سبد خرید